Wednesday, March 9, 2011

sungguh, Dia lagi tahu apa yang aku tak tahu

Assalamualaikum


Tiba-tiba aku teringat balik zaman sekolah. Apehal entah. Banyak kenangan dekat sekolah aku dulu. Waa.. rasa nak balik sekolah semula ah. Nak-nak pulak waktu result SPM dah nak keluar ni. Memang dah semacam adat, kalau keputusan nak keluar, ramai veteran dan otai-otai sekolah yang datang turun padang, jumpa cikgu, itu ini. Kononnya sebagai remedy-lah untuk penyakit rindu tu. Ceit. Haha.

Seingat aku, dulu waktu sekolah ada dua benda yang aku nak sangat-sangat-sangat, dari Form 1 aku dah berangan-angan nak benda tu, tapi perancangan Allah tu adalah yang terbaik. Aku tak dapat pun benda tu sebab Allah dah sediakan untuk aku benda yang lagi baik daripada tu.

1) Nak masuk KISAS:

Wah, ingin seh nak masuk sekolah ni. Tapi waktu Form 4, pinangan dari sekolah lain pulak yang sampai. Sekolah tu SBP lah jugak. Tapi aku nak KISAS! Jeles betul dengan member-member yang dapat jadi pergi Bumi Waqafan tu. Mungkin aku eksaited sebab tengok ramai otai berintelek lahir kat sana kot... Last-last, aku ter-stay je kat sekolah lama, tolak rombongan peminangan dari Negeri Sembilan tu. Bubuy...Haha.


ingin nak masuk sini..hehe


2) Nak gi PLKN

Aku tau ramai orang terkezut monyet bila tau aku sangat berharap nak 'menyeksa' diri pergi kem tu. Dan aku dah tau reaksi kau jugak sebab aku dah biasa tengok mimik muka macam tu kat sekolah dulu. Mungkin orang lain pandang dari perspektif yang berbeza, horizon aku dengan diorang pun tak semestinya sama. Tak taulah kalau aku suka PLKN ni sebab disogok dengan iklan-iklan kencang kat TV tu ha. Aku suka nak pergi sebab ada aktiviti fizikal! Wah~ suka, suka, suka! Sampai aku pernah plan nak buat rayuan kat MINDEF, mintak kasi masuk jugak. Tapi bila dapat tau rayuan hanya untuk Kumpulan 3, so aku givap-lah. Kalau Kumpulan 3, maksudnya sah-sahlah aku kena gi hujung tahun, waktu tu orang lain dah masuk universiti dah.





Kalau aku dapat semua tu, sekarang ni belum tentu aku dapat hirup udara kat Jordan ni, belum tentu dapat makan falafel asli, belum tentu dapat belajar macam mana nak jadi doktor, belum tentu dapat main salji (memang belum pun), belum tentu dapat naik gonggok (erk!)..bla..bla..

Memang betul, perancangan Allah itu adalah yang terbaik, sebab Dia lagi tahu apa yang terbaik untuk aku.

Wallahua3lam.

2 comments:

  1. peminangan dr negeri sembilan tu sekolah mane ye?

    ReplyDelete

siapakah?

My photo
Johor Bahru, Johor, Malaysia
sk taman daya (99~04). smka johor bahru (05~09). intec shah alam (mei~ogos 2010). jordan university of science and techno (2010~2016). "fastaqim kama umirta"